Dela nyhet
Henrik Lorendahls innebandyfilosofi
9 maj 2023
Välkommen tillbaka till Väsby AIK. Ingen kan väl ha missat vår härliga nyhet.Vi börjar i rätt ände. Du har precis vunnit VM-GULD med U-19, hur var det och vad tar du med dig därifrån?
- Kul att kunna hämta hem guldbucklan efter 10 år på vift, det var 10 år sedan Sverige vann U-19. Så det har varit ett uppdrag med många berg och dalbanor, där resultaten inför VM inte varit så bra man kunnat hoppats på, men vi hade en plan som vi la tidigt och vi följde den. Vi startade med att ha ett GULD i handen….och sedan backade vi bandet och gick steg för steg bakåt. Vad krävs för att nå dit? Sedan började arbetet med “SCOUTING” och återkoppla till spelare med konkreta delar att jobba med på hemmaplan för spelare och även oss ledare. Sedan klart att vi tog ut rätt trupp och det var som det ska, några riktigt tuffa beslut. Internationellt skiljer sig enormt från vår inhemska liga och vi har lite saker som inte främjar utveckling på svensk juniornivå. Det har jag nu tänkt att så smått ändra på, i alla fall på lokal nivå. Det som driver mig är att i Väsby kunna jobba med unga spelare och ge en plattform som bygger viktiga attribut hos varje spelare.
- Vikten av att tävla, träning in och träning ut.
- Duellspel (och detta är inte som många tror, att tackla någon). Det innehåller så många fler delar än det. För mig är en duell ett spel över 60 minuter eller mer, där man har offensiva dueller och defensiva dueller, hur spelar man dem duellera med sin motståndare. Här har jag svart bälte som jag vill dela med mig av till dem yngre.
- Direktaktioner, gärna i tempoväxlingar. Vi kommer att träna på detta, det innebär till exempel att kunna spela en boll som går till target, att sätta tillbaka bollen på rättvänd spelare och sedan maxlöp därifrån och få boll senare, eller söka väggspel och slå hål på låga försvar.
Oj, det var konkreta saker du tog upp, vad skulle du säga till unga idag som tänker jag måste spela JAS festen eller jag måste spela på en viss nivå för att bli sedd?
- Då jag precis nyligen varit en del av svenskt landslag som ledare och även som spelare med 3 VM guld vågar jag påstå att = bra spelare syns oavsett nivå. Sitt lugnt i båten och stressa inte.
- Viktigaste tiden är inte vad ni gör, en match eller på en enskild JAS fest, scoutnätverket för 04/05 såg över 400 matcher (JAS, SSL, AS, Div 1, Div 2 och till och med någon Div 3 match). Den tiden varje spelare lägger ner mellan samlingar eller stora event är det som ska ligga i fokus = det är där ni utvecklas.
Väsby AIK, vilken typ av innebandy kommer vi att få se på senior och juniornivå?
EN AGERANDE (inte stå o vänta på misstag = reaktiv) ATTACKINTENSIV INNEBANDY!
Menar du att det kommer att sluta 12-12?
Jag tänker att spela lågt kommer vi och behöver vi göra ibland det är inte utgångsläget, vi ska spela lite nygammalt men sedan har vi nåt extra som vi håller på att utvärdera som ska bli intressant att dela med oss till seriestart. Det hänger ju som alltid på vilket spelarmaterial man har och kommer att ha över tid. 12-12 kan jag ta om vi ligger under med 8-12 och sedan har ett beteende där vi tar bort tiden för motståndarna och gör 4 mål genom det, då kan det sluta 12-12. Helst vinner vi med 12-11 eller 1-0.
Du nämnde ordet utveckling även för ledare, förklara gärna mer!
Återigen vill jag knyta an till tiden för U-19 och att det finns ett enormt behov och sug av “beteende material” och inte direkt att vi tar fram övningar och sen blir alla landslagsspelare. Övningar enligt mig kan vara rytmiska, statiska, jobbiga eller roliga. Allt helt ok så länge det finns ett syfte att främja ett beteende i spelet som gör spelare och laget konkurrenskraftiga. Att kunna ge direkt och konkret feedback på detaljer i övningen, att kunna skjuta i maxfart och all balans är på din ena stortå, maxaktioner och matchrelaterat.
Övningar är inte enligt mig till för att vi ledare ska känna att “shit va duktiga vi är”, övningen flyter på bra. Är det läge då att byta övning om den fungerar. Säger inte att detta är rätt alla gånger, men att ständigt ha ett öppet sinne och utvecklas som ledare är enormt viktigt. Jag var ytterst noga med under tiden i U-19 att jobba med reflektion som jag tror unga behöver hjälp med. Att våga kunna vara konkret till medspelare och då inte bara bra saker, dem är lätta, men hur gör de när saker behöver utvecklas? Utbildning av ledare är inget enkelt plåster du sätter dit så är alla utmaningar ur världen. Min arbetstes är att vi behöver arbetsgrupper där ledarna jobbar med mentala bitar och beteenden i spelet. Inte om vi spelar man-man eller någon annan form. Det är mer då vilka beteenden och attribut hos spelarna vi ska jobba med över tid.
Vi ser med spänning fram emot att få ta mer del av filosofin och längtar till kommande säsong.